tekniken på dagnys

Tekniken på Dagnys har uppdaterats så att det numera är både bättre ljud, bild och uppkopplingsmöjligheter. Sedan innan har vi två st cyklar som är utrustade med minidatorer som gör att du kan koppla upp din cykel till din cykeldator, pulsklocka eller varför inte iPad/dator/apple-TV så du kan köra Zwift.

Cykeldatorer

Två av våra Monark cyklar är utrustade med datorer som möjliggör uppkoppling till valfri smartwatch eller cykeldator (en tredje är på gång). Tyvärr kan det krångla ibland så var ute i god tid om du skall använda det. Några saker som påverkar dess funktionalitet är att de kopplas i och ur vilket vi bör undvika i möjligaste mån.

De cyklar som är utrustade med minidatorer och tillåter uppkoppling mot Zwift och Garmin skall inte kopplas ur. Vill du köra utan uppkoppling så välj någon av de andra fyra cyklarna!

Inkoppling & Uppkoppling

För att få någon av de cyklarna som är utrustade med minidatorer att fungera bör du använda dig av följande startsekvens:

 • Starta upp cykel genom att trampa några varv. Displayen skall nu visa PC samt kadens
 • Sök upp rätt dator genom att första gången lägga till ny enhet i din klocka/dator/ipad. Bluetooth-kod och ANT+ kod står på varje dator så se till att du väljer rätt. Använder du Garmin bör du i första hand ansluta via ANT+ och använder du Polar kör du på Bluetooth.
 • Fungerar allt som det skall bör din enhet visa watt och kadens.

Felsökning

Tyvärr är systemet som sagt lite instabilt så här kommer några tips om vad du kan göra om det inte fungerar.

Ger din enhet ett fast wattvärde (oftast 90 via ANT+ och 0 via Bluetooth) fastän du är uppkopplad med din enhet mot datorn betyder det att cykeln inte skickar signal till datorn. För att etablera signal gör du på följande vis:

 1. Dra ur strömmen från cykeln (kontakten längst ned vid golvet till vänster sett framifrån) och stoppar in den igen. Provcykla och se om du får något watt-värde i din enhet.
 2. Visar din enhet fortfarande inte något är nästa steg att starta om datorn. Det gör du genom att dra ur den vita transformatorn ur grendosan och sätta tillbaka den och väntar 20 sek. OBS! Undvik att dra ur kontakten i datorn!
 3. Fungerar det ändå inte är sista utvägen att dra ur USB-kontakten ur Monarken och sätta i den igen. Tänk på att USB kablarna/kontakterna samt strömmatningskontakten till minidatorn ör känsliga grejer så sätt i och koppla ur med försiktighet.

Apple TV

Det sitter numera en Apple TV i taket på Dagnys som är kopplad till projektorn. För att få den att fungera behöver du förutom att få igång projekten (se nedan) också ansluta Apple TV till Internet. Då det inte finns något nätverk att tillgå på Dagnys gör du det enklast genom internetdelning på din mobiltelefon.

Du söker upp ett tillgängligt nätverk genom att att först starta Apple TV genom att trycka på knappen meny på fjärrkontrollen (den svarta tunna) och vänta 15s så att systemet hinner starta. Tänk på att projektorn behöver vara på så att du ser vad du gör. Sedan trycker du på inställningar (kugghjulsappen) och scrollar ned till nätverk i menyn (scrollar gör du genom att dra fingret på den svarta styrplattan på fjärren). Sedan är det bara att klicka på lägg till nätverk och välja det du har delat ut och ange kod. Apple TV kommer komma ihåg lösenord och nätverk till nästa gång så då går det smidigare. Se gärna filmen nedan under Zwift som också visar hur Apple-TV fungerar.

Nu är det bara att välja valfri app och använda dig av. De flesta kräver inloggning (HBO, Netflix etc) men du kan alltid logga in dig med ditt egna abonnemang. Det går också att koppla upp din telefon eller iPad via Airplay om du vill.

Den stora grejen med Apple TV är annars att den har appen Zwift installerad vilket gör det lätt att koppla upp sig och köra en virtuell cykelrunda (se nedan).

Monark + Zwift

Det finns möjlighet att köra Zwift med hjälp av minidatorn till Monarkcyklarna och den installerade Apple TV. Självklart kan du köra zwift via din telefon/dator/ipad m du föredrar det.

Det du behöver göra för att få det här att fungera är följande (du styr allt med Apple TV remote):

 • Se till att den cykel du skall välja är igång och därmed upptäckbar (se tidigare instruktion).
 • Har du inget zwift-konto så behöver du skaffa det innan du går vidare. Enklast är att göra det hemma på sin dator via zwift.com . Är du ny på zwift finns det möjlighet att testa gratis innan man bestämmer sig för att bli medlem.
 • Tänk på att Apple TV behöver tillgång till internet (se ovanstående instruktion om hur det funkar).§
 • Starta Zwift appen på Apple TV och välj Change User och logga in dig på ditt konto. Appen sparar användare så det blir enklare nästa gång. Undvik att använda någon annans användarprofil!
 • Nästa steg är att koppla ihop appen med cykeln och det gör du genom att trycka på Power Source. Appen kommer då börja leta efter befintliga Bluetooth sändare i närheten och din cykel bör dyka upp. Ser du två så titta på vilket nr som står på etiketten på själva datorn bakom displayen så du väljer rätt.
 • När du får upp din cykel under Searching bör du också sitta på cykeln och trampa så du ser att du får utslag på watt.
 • Nästa steg är att ange Cadense Sensor vilket görs på samma vis som ovan och du väljer samma enhet.
 • Har du ett pulsband som klarar Bluetooth kan du lägga till det på samma sätt. OBS! Zwift stödjer inte ANT+ som är Garmins standard.
 • Nu är det bara att köra igång!
Kort film om hur du kopplar ihop Apple TV till din telefon och Zwift.

Läs mer om Zwift på deras webbplats där du kan skapa dig ett gratis testkonto ifall du är nyfiken.

Vill du har mer möjligheter så kan det vara smart att köra med Zwift Companion på din mobil så slipper du använda dig av Apple Remote för att styra Zwift när du cyklar, kan chatta med övriga deltagare och en massa mer. Lär dig mer om Companion här.

Ljud

På Dagnys har du numera möjligheten att använda en rad olika ljudkällor som alla styrs av den stora silverfärgade Pioneer-förstärkaren. Det finns också en subbas kopplad till systemet så det går att få ett ganska starkt ljud om man så vill. Använd gärna volymen med omdöme så att inte något går sönder.

Du väljer signalkälla med den mindre ratten uppe till höger och volym styr du via den stora ratten nere till höger.
Du kan via förstärkaren spela följande:

 • DVD: Den lilla svarta lådan överst i stapeln
 • CD: Den mellersta enheten i stapeln
 • Radio: Är inbyggd i förstärkaren. Vill du byta kanal behöver du fälla ned den stora luckan i fronten och välja kanal med de två små pilknapparna uppe till vänster.
 • AUX: Här kan du ansluta valfri ljudkälla till den lösa 3,5mm kontakt som hänger på stereostapeln såsom dator/telefon/ipad
 • TV/SAT: Styr ljudet från den källa du har anslutit till projektorn. Kör du med Apple TV så kommer det ljudet här och detsamma gäller om du använder dig av en källa som är ansluten till den lösa HDMI kabeln som hänger till vänster om stereoracket.

Bild

I lokalen finns numera två stycken bildkällor att välja på och kan användas till lite olika saker.

TV

På LEDTV i hörnet kan du titta på vanlig marksänd TV, spela upp film via DVD eller koppla in valfri bildkälla på den lösa HDMI-kabeln som hänger till höger om förstärkaren. Använder du den senare är det HDMI-2 på TV-apparaten som gäller. Du styr TV via fjärrkontrollen som ligger på stereobänken (står LG på den).

Projektor

Nytt i lokalen är att du också kan se på storbild via projektor och duk som finns monterat i taket. Det här är lite krångligare att få igång men följ nedanstående steg så skall det inte vara några större problem. Tänk på att vara lite varsam med projektorn då den sitter lite utsatt och blir ganska varm efter en stund. Det gör att det är viktigt att alltid stänga av den efter användning. Du har två ingångar på projektorn att välja på, HDMI 1 är den lösa kabeln framme vid stereostapeln och HDMI 2 är Apple TV. Du väljer signal via den vita fjärrkontrollen eller så hittar projektorn signalen själv.

Uppstart

Det första du behöver göra är att starta projektorn. Strömmen till den är kopplad i samma slinga som minidatorerna så det första du måste göra är att starta systemet via strömbrytaren som sitter i eluttaget i taket någon meter till vänster om spegeln. Sedan slår du på själva projektorn genom att trycka på strömbrytaren under på den (börjar lysa grönt), se bild nedan.

Bilden tar en stund på sig men startar på ca 20 sekunder och blir allt bättre under första minuten. Är ingen bildkälla inkopplad blir det en lila bild.

Nästa steg är att köra ned projektorduken vilket du gör med dosan uppe på väggen till vänster om speglarna., se bild nedan. Här trycker du på Down och sedan på Stop när den är lagom långt ned. Det ser du genom att bilden redan är igång så det är bara att stoppa den när hela projektorbilden syns på den vita delen av duken.

Det sista du behöver göra är att ansluta valfri bildsignal såsom dator/ipad/telefon till den lösa HDMI-kabeln som hänger till vänster om förstärkaren eller så använder du dig av Apple TV. Tänk på att de flesta enheter nuförtiden inte har någon hdmi-utgång utan du behöver i så fall någon form av adapter för att få det att fungera.

När du är klar så stäng av projektorn genom strömbrytaren på projektorn. Du trycker två gånger för att stänga av. Glöm inte att hissa upp duken genom att trycka på Up.

Om det strular!

Med så mycket teknik på plats finns det en hel del som kan krångla, och det mesta talar nog för att det kommer göra det här och var. Tyvärr har vi inte någon möjlighet att erbjuda support i stunden och vi kan heller inte utlova att allt alltid kommer att fungera i och med att det är i en lokal som har många användare och drivs med ideella krafter. Det hjälper sällan att börja koppla i och ur allting eller flytta runt. Skulle det bli fel så är det enklast att ta en av de andra cyklarna så du kan genomföra ditt pass.

Du får dock gärna höra av dig till lars.johansson.ua@icloud.com eller slå Lars Johansson en signal 0733-97 51 82 om det är något du har upptäckt inte verkar fungera som det ska så ska vi försöka titta på det vid tillfälle.